Indlægget er blevet opdateret d. 26/08/2022

Hvad er Padel tennis: et overblik

Padel tennis eller officielt bare ‘Padel’ er en ketsjer sport, der den senere tid har vundet stor popularitet i Danmark. Padel tennis kan beskrives som en kombination af sportsgrenene tennis og squash, hvor ca. 80% er taget fra tennis og 20% er taget fra squash. Padel tennis spilles primært som dobble og der er derfor 4 spillere på banen ad gangen.

Padels historie

Padel tennis stammer oprindeligt fra Mexico og er generelt mere populært og udbredt i spansktalende lande som, Spanien, Mexico, Andorra og Argentina. Men i senere tid er sporten begyndt at brede sig og stige i popularitet rundt omkring i verdenen. Det er særligt sportens popularitet omkring Costa Del Sol og Algarve kysten, der har været med til at få sporten til Danmark, da det har inspireret mange danske turister på de populære ferie destinationer. 

Padel har også en Pro Tour, hvor professionelle Padel spillere konkurrerer om at være nummer 1 i verden. Der er flere turneringer i løbet af året, der dog stadig primært spilles i Europa og generelt spanien. 

Verdens bedste

På nuværende tidspunkt (15.03.2022) er det det spanske makkerpar Alejandro Galán Romo og Juan Lebrón Chincoa, der indtager 1. Pladsen på mændenes verdensranglisten – imens Alejandra Salazar Bengoechea og Gemma Triay Pons der gør det på damernes side. 

Du kan altid holde dig opdateret på hvem der topper ranglisterne her – Ranglister.

Regler

En padel tennis bane er ca. ⅓ del af en normal tennisbane og omgivet af vægge, som man kender fra squash, som aktivt bruges i spillet. Banen er rektangulær, 20 meter lang og 10 meter bred. Banen deles i midten af et net og er ellers omgivet af glasvægge, hvor bagvæggen har en højde på 4 meter høj, hvoraf de 3 nederste meter er glas. 

Padel tennis har sine helt egne ketsjere eller bat, som de også kaldes. I modsætning til tennis, badminton og squash har et padel tennis bat nemlig ikke strenge, men er derimod en hel flade. 

Bolden der spilles med, er meget lig en tennisbold og der benyttes oftest bare tennisbolde til regulært spil. 

Modsat tennis er det kun tilladt at lave underhånds sav i padel tennis, da serven skal laves fra under livhøjde. 


Point tildeles på samme måde som i tennis, hvor der spilles 6 partier pr. sæt og bedst af 3 sæt. Bolden må ramme hver banehalvdel 1 gang, med det der gør forskellen er, at den også må ramme væggen en enkelt gang, inden bolden skal slås tilbage over nettet. Man server i partier og har ligesom i tennis to serve pr. åbning. 

Forskellige Padel tennis niveauer

Når du begynder at spille Padel tennis, vil du opleve, når du skal finde en partner og modstandere, at man rangeres efter niveau. Dette bliver også gjort, når der spilles for sjov. Dette er for at sikre en mere jævnbyrdig kamp. Den mest benyttede model er en numerisk skala fra 1-7. Det gør, at man lettere kan finde partnere og modstandere, der er på samme niveau som dig selv, og derved sikre nogle sjovere og mere udfordrende kampe. Du bør derfor lave en realistisk afgørelse af dit niveau, før du skal ud i din første kamp, så du hverken spiller mod nogen der er for langt under dit niveau eller for langt over.  

Padel niveauer

Ud fra det britiske ‘Padel Rating System’ (BPRS) har vi udarbejdet dette skema, så du lettere kan afgøre hvilket niveau du ligger på.

NIVEAUBESKRIVELSEDIVISION
1.0Ingen erfaring med ketchersportC
1.5Spillere med meget lidt erfaring og udfordringer ved at holde spillet i gangC
2.0Nogenlunde sikker på den bagerste del af banen. Har problemer med at returnere bolde fra væggenC
2.5Kan operere hele banen ved langsommere spilC
3.0Du kan spille hele banen, lave præcise serve og kontrollere dine rebounds fra væggen og bolde ved nettetC
3.5Du har mere fart i dine bolde og forstår bedre at positionere dig på banen i forhold til din partner. (Generel erfaring med ketcher sport)B
4.0Du er generelt konsistent i dit spil og forstår hvordan, du skal sætte spillet op for at vinde pointB
4.5Du har evnen til at udspille din modspiller. Du kan udføre vindende skud og fremprovokere fejl hos din modstanderB
5.0Du kan spille på turnerings niveauB
5.5Du er i toppen på nationalt niveau og kan spille turneringer på højt niveauA
6.0Semiprofessionelle lige uden for top-250A
6.5Professionel spiller i verdens top-250A
7.0Professionel spiller i verdens top-100A

Derfor skal du spille Padel tennis?

Der er mange gode grunde til, hvorfor vi synes, du skal give padel tennis et skud. Det er bestemt ikke uden årsag, at sporten stiger mere og mere i popularitet blandt folk i hele verden. 

Fordele ved Padel tennis

  • Padel er nemt at lære for rigtig mange i forhold til mange af de andre ketchersporte, hvilket gør det nemt at komme i gang. 
  • Padel tennis kræver mindre fysik og teknik end mange andre sportsgrene, hvilket gør, at det også er let for børn at komme i gang. 
  • Padel tennis er en meget social sport, da man altid spiller i hold af 2. Derudover kan man ofte finde nye modstandere enten på nettet eller i din padel hal. 
  • På grund af den mindre bane og væggene, holdes bolden i spil i meget længere tid og du har derfor mere sjov på banen.
  • Padel tennis spilles primært indenfor og du kan derfor spille hele året. Der findes også mange udendørs baner, som er belyste, så du kan spille hele døgnet. 
  • Padel tennis kræver ikke så meget udstyr, og kan derfor være billigere end mange andre sportsgrene.

Ulemper ved padel tennis

  • Det kræver at du har en makker, og du kan derfor ikke bare spille selv. 
  • Da der stadig ikke er mange padel baner i Danmark, kan det være svært at få en bane, da sporten er blevet utrolig populær.
  • Hvis du ønsker at spille på konkurrenceplan, er der stadig begrænsede muligheder, da sporten endnu ikke er så udbredt i Danmark. 

Her kan du spille Padel tennis

Der er efterhånden kommet en del padel baner rundt omkring i landet, hvilket gør, at du højst sandsynligt kan finde en tæt på dig. Padel tennis baner er ofte samlet i såkaldte ‘Padel Centre’, hvor du finder flere padel baner samlet under et tag. 

I Danmark er der i alt 191 baner fordelt på 100 lokationer rundt i hele landet.

Sjælland – Padel tennis baner

På sjælland finder du 22 lokationer, hvor du kan spille padel tennis. Disse steder er primært lokaliseret i Storkøbenhavn, hvor du finder hele 12 af stederne. Disse steder varierer mellem at være medlemsklubber, hvor der kræves medlemskab for at kunne spille, til Padel centre hvor alle kan booke en bane. 

Jylland – Padel tennis baner

I Jylland finder du over 47 lokationer, hvor du kan spille padel tennis. Banerne er generelt spredt ud over hele jylland og der er derfor god mulighed for, at du kan finde en bane tæt på dig. Der er mulighed for at spille padel tennis i stort set alle større jyske byer som Aarhus, Aalborg, Esbjerg, Randers, Kolding og Fredericia, og det er kun i Vejle, at der stadig mangler en padel bane. 

Fyn – Padel tennis baner

På Fyn finder man kun 9 steder med padel faciliteter på nuværende tidspunkt, hvoraf 3 af hallerne er placeret i Odense. Dog er der 5 ekstra padel centre under opsejling, som kommer til at stærkt forbedre mulighederne for at spille padel tennis på fyn.

Hvad koster padel tennis

Padel tennis er ikke en dyr sport, men der er dog forskellige ting, der koster penge ved sporten. Den første ting værende udstyret, som reelt set kun er padel battet, da du ellers blot kan benytte normalt indendørs sportstøj. Derefter koster det at leje baner til at spille på. Denne udgift deler man ofte i fire, blandt de personer der spiller på den. Ønsker man i stedet af være medlem af en padel klub, har man ofte nogle flere fordele og rabatter ift. baneleje, og kan derudover også deltage i turneringer. 

Udstyr

Padel battet er det vigtigste redskab, når du er på banen og er samtidig det eneste, du skal ud og investere i, hvis du ønsker dit eget. Et padel bat er som oftest lavet i enten glasfiber eller kulfiber. Glasfiber bat er den billigste version og ofte ideel for nybegyndere eller de der spiller på et lavere niveau. Du kan ofte finde et glasfiber padel bat til mellem 500-1000 kr. 

Kulfiber bat er af en klart højere kvalitet, og anbefales når du skal spille på et lidt højere niveau. Battet har en væsentlig højere holdbarhed, men giver også et helt andet slag på bolden samt en anden vægt i hånden. Priserne varierer meget efter, om det kun er rammen, der er kulfiber eller hele battet og priserne ligger derfor mellem 1000-3000 kr. 

Baner

Prisen for baneleje er forskellig fra center til center og by til by. Jo mere efterspørgsel der er, jo højere er prisen ofte for baneleje, og du kan derfor opleve at Københavnsområdet er væsentligt dyrere end f.eks. Kolding og Esbjerg.

Priser for baneleje kan variere fra 150-350 kr. for én time.

Medlemskab

Med et klubmedlemskab betaler du en fast månedlig pris for at få billigere og bedre adgang til baner. Medlemsskaber ligger ofte på omkring 200 kr. pr. måned, og giver dig foruden rabat på baneleje, mulighed for træning, faste spilletider og mulighed for at tilmelde dig turneringer. 

FAQ

Afrunding

Vi kan hos Padelfreak på det stærkeste opfordre til at give padel tennis et forsøg, hvis du synes det virker spændende. Spillet er hurtigt og med høj intensitet, men samtidig et spil hvor alle kan være med og have det sjovt. Padel tennis kan også være en sjov familie beskæftigelse, da man blot skal være fire personer, for at kunne spille – resten kan man leje sig til. Padel tennis er generelt let at komme i gang med og man bliver hurtigt bidt af spillet. Der er generelt et meget aktivt fællesskab omkring padel tennis i Danmark, og det er derfor nemt at finde en makker og nye modstandere.